Expo 2015

Polska na światowej wystawie Expo 2015 w Mediolanie

Innowacje, Kultura i Wizja Przyszłości

Wystawa była okazją do wymiany doświadczeń dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności oraz stosowanych w rolnictwie technologii. Była również doskonałą platformą do prezentacji osiągnięć poszczególnych krajów w branży żywnościowej. Zaprezentowane zostały najnowsze trendy w promowaniu zdrowej żywności oraz działania edukacyjne dotyczące odpowiedniego i bezpiecznego żywienia.

Wystawa Światowa Expo 2015, była znaczącym wydarzeniem dla Polski. Pawilon Polski na Expo 2015 zaprezentował nie tylko bogactwo kultury i tradycji narodu, ale także innowacje i wizję przyszłości.

Ogród w Pawilonie Polski cały czas kwitł. To było wspaniałe miejsce dla wszystkich miłośników flory i fauny. Oprócz jabłoni, krzewów i wielobarwnych kwiatów, można było tam spotkać kolorowe motyle i pszczoły. Ogród przyciągał również koneserów sztuki. Można było w nim znaleźć rzeźbę wybitnego polskiego artysty, Igora Mitoraja. Lustra umieszczone na ścianach sprawiały z kolei, że ogród zdawał się nie kończyć. Warto było to zobaczyć!

Udział Polski w EXPO we Włoszech był również doskonałą okazją do pogłębienia kontaktów gospodarczych i handlowych z tym krajem. Udział Polski w Wystawie Światowej EXPO 2015 w Mediolanie był szansą na promocję polskich firm i wzmocnienie wizerunku naszego kraju jako źródła wysokiej jakości surowców i gotowych wyrobów spożywczych, a także technologii, maszyn i innych rozwiązań dla szeroko rozumianej branży rolno-spożywczej. W tym celu Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości wdrożyła program gospodarczy, którego realizacja trwała od października 2014 r. do końca 2015 r. Polska organizowała liczne seminaria, panele dyskusyjne i prezentacje, które skupiały się na tematach związanych z innowacjami, rozwojem gospodarczym i ochroną środowiska. Były to doskonałe okazje do wymiany doświadczeń, nawiązywania kontaktów biznesowych i promocji polskich firm i przedsiębiorstw.

Polscy producenci wyrobów spożywczych oraz maszyn dla branży rolno-spożywczej mogli wziąć udział w misjach na międzynarodowe targi we Włoszech, skorzystać z polskich stoisk narodowych, wziąć udział w seminariach informacyjno-promocyjnych oraz nawiązać kontakty z zagranicznymi kontrahentami.

W celu umożliwienia polskim producentom żywności nawiązania bezpośrednich kontaktów z potencjalnymi dystrybutorami bez konieczności ponoszenia kosztów związanych z przejazdem do Włoch zorganizowano misję zakupową włoskich importerów połączoną z wizytą na targach wyrobów spożywczych Polagra Food w Poznaniu. Jednym z elementów misji była międzynarodowa giełda kooperacyjna, która odbyła się 22 września 2015 r. Podczas giełdy polskie firmy miały możliwość odbycia spotkań biznesowych z zagranicznymi partnerami zainteresowanymi współpracą.

W celu przybliżenia zagranicznym konsumentom i dystrybutorom polskich marek i tradycyjnych wyrobów spożywczych zorganizowano we Włoszech serię pokazów kulinarnych, prezentujących polskie dziedzictwo kulinarne. Pokazy odbyły się w Mediolanie, Rzymie, Turynie i Neapolu.

W ramach realizacji programu gospodarczego PARP zorganizowała cykl konferencji poświęconych promocji polsko-włoskich relacji gospodarczych, a także polskim technologii rolniczych i produkcji żywności.

Uzupełnieniem powyższych działań promocyjnych były drukowane katalogi oraz baza kontaktów online, w których zamieszczono profile polskich producentów żywności oraz dostawców i producentów maszyn i rozwiązań dla branży rolniczej i przetwórstwa żywności.

Udział Polski w Expo 2015 przyczynił się do wzmacniania jej pozycji na arenie międzynarodowej. Polska zaprezentowała światu swoje osiągnięcia i potencjał, stawiając się w gronie krajów innowacyjnych.

Podczas Expo 2015 w Mediolanie, Dzień Narodowy Polski miał miejsce 10 czerwca i był okazją do zaprezentowania polskiej kultury, innowacji, gospodarki i tradycji. W ramach Dnia Narodowego Polski na Expo 2015 w Mediolanie polskie stoisko promowało różnorodność polskiej kuchni, zrównoważony rozwój, technologie, turystykę i kulturę.

Narodowy Dzień Polski podczas Expo

Goście mieli okazję spróbować tradycyjnych polskich potraw i regionalnych przysmaków, takich jak pierogi, bigos czy oscypek. W trakcie Dnia Narodowego Polski odbywały się liczne prezentacje artystyczne, pokazy taneczne, występy muzyczne i pokazy mody, które ukazywały różnorodność kulturalną Polski. Występy te obejmowały tradycyjną muzykę ludową, tańce regionalne i współczesne produkcje artystyczne.

Zwieńczeniem oficjalnych obchodów Dnia Polski był koncert galowy Orkiestry Warszawskiej Filharmonii Narodowej pod dyrekcją Jacka Kaspszyka i pianisty Andrzeja Wiercińskiego na jednej z najsłynniejszych mediolańskich scen muzycznych – Auditorium di Milano. W programie przewidziano koncert fortepianowy e-moll op. 11 Fryderyka Chopina, a także Symfonię „Tansman Epizody” op. 85 na orkiestrę i fortepian i organy obbligato. Było to premierowe wykonanie tego utworu we Włoszech.

Koncert galowy w Auditorium di Milano był nie tylko hołdem dla wielkiego polskiego kompozytora Fryderyka Chopina, ale także okazją do zaprezentowania nowoczesnej polskiej muzyki symfonicznej i talentu polskich muzyków. Był to wyjątkowy moment, w którym Polska mogła podzielić się swoją kulturą i sztuką z międzynarodową publicznością zgromadzoną na Expo 2015 w Mediolanie.

Polska aktywnie angażowała się również w panele dyskusyjne, konferencje i debaty dotyczące tematyki Expo 2015, prezentując swoje spostrzeżenia na temat wyzwań związanych z żywnością, zrównoważonym rozwojem i globalną współpracą.

Ładowanie ...