Branża rolno-spożywcza

Polska należy do największych europejskich producentów żywności. W ciągu ostatnich 15 lat odnotowała znaczny wzrost efektywności oraz wartości dodanej w przemyśle rolnym w cenach bieżących.

Branża rolno-spożywcza w Polsce

Pod względem eksportu netto produktów rolnych, spożywczych i napojów Polska (z 12,5 mld euro nadwyżki handlowej) plasuje się na trzecim miejscu w Unii Europejskiej, zaraz za Holandią i Hiszpanią.

Polscy pracownicy stanowią 9,9% mieszkańców UE zatrudnionych w tym sektorze, a udział Polski w powstającej w nim wartości dodanej stanowi 5,7%.

Poznaj polską branżę rolno-spożywczą

Raport o polskiej branży rolno-spożywczej zawiera charakterystykę branży, trendy rozwojowe, strukturę eksportu i importu oraz tabele statystyczne i informacje o firmach wykazujących potencjał eksportowy.

Pobierz

Firmy branży rolno-spożywczej reprezentujące – czołowe firmy działające w przetwórstwie mięsa, zbóż, warzyw i owoców, ryb

Informacja o firmie zawarta w ogólnie dostępnych zestawieniach prezentujących firmy działające w Polsce
Najważniejsze informacje Więcej
Zakład Przemysłu Mięsnego BIERNACKI Sp. z o. o.
  • Polska, Jarocin, woj. Wielkopolskie
  • Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu
  • 100% kapitał polski
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 50.

Struktura produkcji

  • Oferta: półtusze i ćwierćtusze wołowe, mięso wołowe, podroby wołowe, tłuszcz wołowy, elementy wołowe.
  • Certyfikaty: Wdrożenie standardów HACCP potwierdzających wysoką jakość produkcji, bezpieczeństwo pod względem zdrowotnym, standardów IFS, BRC, Halal, Kosher i następnie uzyskanie certyfikatów HALAL
  • Certyfikat HALAL (potwierdzający zgodność produktu z wymaganiami islamu, dotyczącymi produkcji, pakowania i przechowywania wyrobów), IFS (międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności) i BRC (Potwierdza spełnianie wymagań, norm oraz standardy bezpieczeństwa żywności).

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • W maju 2003 roku Zakład uzyskał pozytywną opinię Krajowego Lekarza Weterynarii o wpisie na listę zakładu uprawnionych do eksportu swoich wyrobów do krajów Unii Europejskiej.
  • 2015 r. – pierwsza wysyłka do Japonii i Hong-Kongu.
  • Rozszerzenie kanałów dystrybucji za granicą – rynek azjatycki.
Zakłady Drobiarskie Koziegłowy Sp. z o.o.
  • Polska, Koziegłowy, woj. Wielkopolskie
  • Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu
  • 100% polski kapitał
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 128.

Struktura produkcji

  • Profil produkcyjny firmy: skup i ubój kurczaków i indyków; produkcja schłodzonych i mrożonych tuszek z kurczaka i indyka; produkcja schłodzonych i mrożonych elementów z kurczaka i indyka; produkcja mięsa drobiowego odkostnionego mechanicznie; produkcja wędlin drobiowych na bazie tylko i wyłącznie własnych surowców.
  • Oferta firmy obejmuje surowe mięso z kurczaka w formie schłodzonej, jak i mrożonej. Sprzedaż prowadzona jest pod własną marką jak również pod markami własnymi sieci handlowych. Wszystkie produkty posiadają certyfikację HALAL.
  • Oferta obejmuje również, dania gotowe schłodzone oferowane pod własną marką firmy „Selected for you”. Dania gotowe mrożone firmy to dania panierowane, jak i pieczone, formowane i całomięśniowe. Posiadają certyfikat HALAL.
  • Obok certyfikatu HALAL firma posiada certyfikaty potwierdzające najwyższą jakość oferowanych produktów, wśród nich certyfikat IFS.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Chcąc utrzymać pozycję Lidera w czołówce firm drobiarskich w Europie, firma ciągle udoskonala i poprawia standardy na wszystkich poziomach działalności.
LST Polska Sp. z o. o.
  • Polska, Nałęczów, woj. Lubelskie
  • Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 441.

Struktura produkcji

  • Spółka produkuje owoce mrożone. Wytwarza także produkty liofilizowane (suszone mrozem, pozbawione wody). Produkty liofilizowane zachowują wartości odżywcze i witamy. Mrożone są truskawki, maliny, porzeczka czarna i czerwona, rabarbar, bez czarny, aronia, poziomka, jagoda leśna, jeżyna, wiśnie, borówka amerykańska, agrest. Liofilizowane są głownie truskawki, maliny, porzeczki.
  • Firma posiada certyfikaty potwierdzające zapewnienie najlepszej jakości produktu na wszystkich etapach produkcji.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Eksportuje towary głównie do krajów Europejskich. Rozwija również eksport do USA, Kanady, Japonii, Nowej Zelandii, Izraela, Tajlandii.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa
  • Polska, Włoszczowa, woj. świętokrzyskie
  • Przetwórstwo mleka i wyrób serów
  • Udziałowcami spółdzielni są wyłącznie obywatele RP
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce miejsce 124.

Struktura produkcji

  • Spółdzielnia Włoszczowa produkuje sery żółte typu szwajcarskiego oraz serek wiejski, serki do chleba, śmietany, twarogi. Produkuje masła, jogurty, śmietany, napoje mleczne.
  • Posiada certyfikat ISO potwierdzający wysoką jakość produktów, Certyfikat HACCP i BRC.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • OSM Włoszczowa posiada uprawnienia eksportowe do UE i krajów trzecich.
  • Eksportuje także wyroby do Izraela, przy produkcji których przestrzega ścisłych zasad koszerności.
Przedsiębiorstwo Produkcji Lodów Koral Spółka Jawna
  • Polska, Limanowa, woj. małopolskie
  • Produkcja lodów
  • Wspólnikami w spółce są obywatele RP
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 125.

Struktura produkcji

  • PPL Koral to największy producent lodów w Polsce i jeden z największych w Europie. Firma Koral produkuje przeszło 400 rożnego rodzaju lodów. Jest właścicielem marek Koral i Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.
  • We współpracy z innymi firmami produkuje lody pod popularnymi markami: lody Łaciate, Wypasione oraz Oshee.
  • Asortyment produkcji obejmuje lody impulsowe na patyku, w rożku, w kubeczkach, w squeeze-up’ach, sandwich’e lodowe oraz szeroki wybór mrożonych deserów w opakowaniach familijnych. Firma jest laureatem wielu nagród, wyróżnień i medali.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Kraje UE
  • Sprzedaż lodów prowadzona jest poprzez własną oraz zewnętrzną sieć dystrybucji i hurtowni w całej Polsce oraz w krajach UE.
  • Firma współpracuje na warunkach przedstawicielstwa z krajowymi firmami na Węgrzech, w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Słowacji, Czechach, na Litwie
Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A.
  • Polska, Białystok
  • Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
  • 100% udziału kapitału polskiego
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 538.

Struktura produkcji

  • Firma jest jednym z największych przedsiębiorstw prowadzących przemiał zbóż w Polsce.
  • PZZ produkuje kasze, mąki, mieszanki chlebowe, płatki. Produkują także groch. Pod nową marką Podlaskie Młyny oferowana jest mąka z ekologicznych upraw.
  • Młyny firmy są wyposażone w entelatory, urządzenia niszczące wszystkie formy bytowania szkodników.
  • Firma posiada międzynarodowy certyfikat bezpieczeństwa i jakości żywności BRC, a także certyfikaty HALAL i Koscher.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • 1 500 klientów z całego świata
ZPC Flis Spółka Jawna
  • Polska, Kuranów, woj. mazowieckie
  • Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 410.

Struktura produkcji

  • Firma ZPC Flis jest producentem wafli, rurek. Produkowane są wafle płaskie przekładane, wafle foremkowe nadziewane (karpatka), rurki waflowe cukrowe oraz rurki nadziewane.
  • W 2005 roku wprowadzone zostały tłuszcze beztransowe do wyrobów Spółki. Spółka wdrożyła i utrzymuje system IFS (International Food Standard).

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Produkty spółki są dostępne w krajach takich jak: Azerbejdżan, Niemcy, Francja, Włochy, Słowacja.
Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie „PZZ” w Stoisławiu S.A.
  • Polska, Mścice, woj. zachodniopomorskie
  • Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
  • Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

Struktura produkcji

  • Przedmiotem działalności spółki jest kontraktacja, skup zbóż, składowanie, konserwacja i obrót zbożami, a także przetwórstwo i sprzedaż wyrobów pod marką „Młyny Stoisław” oraz produktów ubocznych z przemiału zbóż.
  • Działalność przetwórcza prowadzona jest na miejscu w Stoisławiu, gdzie znajduje się nowoczesny kompleks młynów i elewatorów.
  • Spółka posiada certyfikaty potwierdzające prowadzenie produkcji zgodnie z wymaganiami jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Spółka prowadzi sprzedaż zarówno na terenie kraju, jak i poza jego granicami, eksportując swoje produkty m.in. do: Wielkiej Brytanii, Niderlandów, Niemiec i Grecji.
Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego – PPZ Trzemeszno Sp. z o.o.
  • Polska, Trzemeszno, woj. wielkopolskie
  • Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych
  • Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

Struktura produkcji

  • PPZ TRZEMESZNO Sp. z o. o. jest największym w Polsce producentem skrobi ziemniaczanej i paszowego białka ziemniaczanego.
  • Do przerobu ziemniaki skupowane są na podstawie zawieranych z plantatorami umów kontraktacyjnych.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Odbiorcy to największe w kraju firmy produkcyjne i handlowe, a także wiele firm zagranicznych zlokalizowanych w Europie i na świecie.
  • Produkcja skrobi ziemniaczanej w marce własnej sieci dystrybutorów.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o. o.
  • Polska, Lublin, woj. lubelskie
  • Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
  • 100% polska firma
  • Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

Struktura produkcji

  • FC „Pszczółka” produkuje cukierki czekoladowe, praliny, galaretki, karmelki twarde i nadziewane. Do produkcji cukierków, „Pszczółka” wykorzystuje naturalne soki, naturalne aromaty, bakalie, delikatną czekoladę oraz polski cukier.
  • Zakład jest w pełni bezglutenowy i posiada certyfikat Przekreślonego Kłosa. Firma posiada certyfikaty ISO 22000, BRC i ISF.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Rozwijany jest eksport do krajów UE, prowadzona akwizycja w krajach Bliskiego Wschodu.
  • „Pszczółka” Sp. z o.o. sprzedaje swoje wyroby do ponad 20 krajów na całym świecie. Głównymi odbiorcami są Słowacja, Azerbejdżan, Litwa, Węgry oraz Niemcy. „Pszczółka” wysyła swoje produkty również do USA, Szwecji, ZEA, Rumunii, Mongolii, Cypru, Czech, Jordanii.
Kapitan Navi Elżbieta Stramek i Waldemar Karpiński Spółka Jawna
  • Polska, Trzebiatów, woj. zachodniopomorskie
  • Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 536.

Struktura produkcji

  • Firma specjalizuje się w wyrobie śledzi marynowanych i smażonych w zalewach octowych, olejowych i śmietanowych oraz śledzi solonych w oleju i solance.
  • Posiada certyfikaty: IFS i MSC (Marine Stewardship Council).

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Śledzie dostarczane są na rynki krajów należących do Unii Europejskiej.
Zakłady Mięsne Łuków S.A.
  • Polska, Łuków, woj. lubelskie
  • Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu.
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 84.

Struktura produkcji

  • Do podstawowej działalności przedsiębiorstwa należy: skup, ubój żywca wołowego i wieprzowego; rozbiór, dystrybucja mięsa wołowego i wieprzowego; produkcja wędlin, konserw wołowych i wieprzowych.
  • Marki wyrobów Spółki: Łuków z Natury od Serca, Śmiłowo.
  • Wyroby Spółki zdobywają nagrody i wyróżnienia na targach i konkursach branżowych
  • Firma posiada certyfikaty dot. jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Kraje UE
  • Posiada uprawnienia eksportowe do 37 krajów spoza krajów UE, m.in. do USA, Kanady, Japonii.
  • Spółka bierze udział we wszystkich najważniejszych międzynarodowych targach branży mięsnej i spożywczej
Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” Sp. z o.o.
  • Polska, Bielsko Biała, woj. śląskie
  • Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych
  • Firma polska, Spółka pracownicza
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 173.

Struktura produkcji

  • Spółka produkuje z rzepaku margaryny o różnej zawartości tłuszczu i różnego przeznaczenia, olej rzepakowy a także pasze jako uboczny produkt wytwarzania oleju.
  • Siedziba Spółki mieści się w Bielsku-Białej, gdzie znajdują się magazyny nasion rzepaku, nowoczesna tłocznia oleju, rafineria i margarynownia oraz baza logistyczna.
  • Posiadane certyfikaty potwierdzają prowadzenie produkcji zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności, przestrzegania reżimów higienicznych w produkcji.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Niewielki udział przychodów z eksportu w przychodach ogółem.
Unifet Sp. z o.o.
  • Polska, Gliwice, woj. śląskie
  • Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych.
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 432.

Struktura produkcji

  • Spółka Unifet jest producentem tłuszczy dla cukiernictwa oraz piekarnictwa. Produkowane są margaryny cukiernicze, kremowe, płynne, z dodatkiem masła i inne; tłuszcze seryjne oraz niestandardowe – dostosowane do indywidualnych wymagań klienta.
  • Produkcja prowadzona jest zgodnie z międzynarodowymi normami i standardami. Wszystkie produkty firmy spełniają najwyższe standardy i normy opracowane dla producentów żywności.
  • Trzykrotnie spółka została uhonorowana tytułem Gazeli Biznesu, każdorazowo na wysokich miejscach.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Firma wprowadziła wiele nowych produktów na rynek polski i europejski.
  • Eksportuje swoje produkty do 17 krajów w Europie
Victoria Cymes Sp. z o.o.
  • Polska, Wałcz, woj. zachodnipomorskie
  • 100% polski kapitał
  • Produkcja soków z owoców i warzyw
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 370.

Struktura produkcji

  • Spółka produkuje soki z owoców i warzyw, smoothie, napoje wieloowocowe, lemoniady, syropy, wody, świeże soki, syropy z suplementami diety, musztardy. Oferta Spółki obejmuje około 160 produktów.
  • Spółka prowadzi także produkcję soków i innych produktów opartą na zasadach Private Label – produkuje wyroby opatrzone logo partnerów handlowych Spółki Cymes.
  • Spółka jest wyposażona w urządzenia do prowadzenia produkcji zgodnie z technologią HPP (High Pressure Processing –wysokociśnieniowe utrwalanie żywności).
  • Etapy procesów produkcyjnych są organizowane i przebiegają zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. Spółka posiada certyfikat IFS FOODS.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Produkty Victorii Cymes sprzedawane są w Niemczech, Holandii, Czechach, Irlandii, na Łotwie, Litwie, Estonii, Chorwacji, Stanach Zjednoczonych, Fidżi, Ukrainie i Wielkiej Brytanii.
  • Victoria Cymes współpracuje zarówno z międzynarodowymi korporacjami, jak i lokalnymi firmami.
Czarnieckie Makarony Sp. z o.o.
  • Polska, Czarniec, woj. śląskie
  • Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych.
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce miejsce 481

Struktura produkcji

  • W ofercie Firmy znajduje się 38 rodzajów makaronów – 5 jajecznych, tłoczonych, walcowanych, makaronów bezjajecznych wyprodukowanych w 100% z semoliny oraz makaron z dodatkiem błonnika.
  • Firma posiada nowoczesne laboratorium w którym prowadzone jest systematyczne badanie jakości produkowanych makaronów, posiada certyfikat BRC. Spełnia zarówno wymagania IFS Food na poziomie wyższym, jak i Global Standart for Food Safety.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Produkty firmy są dostępne w prawie całej Polsce oraz poza jej granicami – Wielka Brytania, Stany Zjednoczone
P.P.U.H. Woseba Sp. z o.o.
  • Polska, Odolany, woj. wielkopolskie
  • Przetwórstwo herbaty i kawy
  • Polska firma

Struktura produkcji

  • WOSEBA jest palarnią kawy oferującą szeroki asortyment najwyższej jakości kaw ziarnistych, mielonych oraz instant.
  • Posiada certyfikaty potwierdzające prowadzenie produkcji zgodnie z wymaganiami jakościowymi i zdrowotnymi.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Potencjał rozwoju eksportu: wysoka jakość produktów, nowoczesny proces technologiczny, wysoka jakość surowca, tradycyjny sposób prażenia kawy w piecach bębnowych.
Helio S.A.
  • Polska, Wyględy, woj. mazowieckie
  • Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
  • Akcje spółki są notowane na Warszawskiej GPW od 2007 r.

Struktura produkcji

  • Firma specjalizuje się w produkcji i sprzedaży bakalii. Kompleks produkcyjny HELIO jest jednym z najnowocześniejszych i największych w branży bakaliowej w Europie. Produkuje popcorny do mikrofali i masy do ciast.
  • Marka HELIO uznana była w 2021 za najbardziej wartościową polską markę bakalii. Prowadzi produkcję pod wieloma markami własnymi innych firm, w tym dla największych sieci handlowych w Polsce i Europie.
  • Helio S.A. posiada certyfikat BRC – Global Standard for Food Safety.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Firma podaje, że choć zdecydowana większość sprzedaży skierowana jest na rynek krajowy, nadal będzie się starać zwiększać wykorzystanie potencjału sprzedażowego za granicą. Dla firmy eksport wydaje się być naturalnym krokiem do dalszego rozwoju organizacji.
  • Produkcja pod markami własnymi innych firm.
Seko S.A.
  • Polska, Chojnice, woj. pomorskie
  • Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków.
  • Akcje spółki są notowane na Warszawskiej GPW od 2007 r.

Struktura produkcji

  • Seko S.A. jest jednym z wiodących przedsiębiorstw przetwórstwa rybnego w Polsce. Zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. Oferuje m. in dania gotowe z kaszą, galarety, pasty, sałatki warzywne i śledziowe.
  • Zakład spełnia wszystkie wymagania i standardy UE dotyczące przetwórstwa rybnego. Wprowadzony jest System Zapewnienia Jakości Zdrowotnej (HACCP). Firma posiada certyfikowane standardy jakości: International Food Standard (IFS) i Global Standard Food (BRC).

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Strategia rozwoju Spółki przewiduje systematyczny wzrost przychodów ze sprzedaży zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych.
  • Produkty marki SEKO są dostępne w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech, we Francji i na Litwie.
Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A.
  • Polska, Toruń, woj. kujawsko-pomorskie
  • Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych. Sprzedaż detaliczna pieczywa, ciast, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach.
  • Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 556.

Struktura produkcji

  • Fabryka Cukiernicza Kopernik jest najstarszym producentem pierników i wafli w Polsce.
  • Kopernik produkuje pierniki w wielu smakach i kształtach – w tym pierniki nieglazurowane, glazurowane (pokryte glazurą cukrową), oblane czekoladą, wafli nieoblewane i oblewane.
  • W 2018 roku 17 produktów toruńskiej marki Kopernik otrzymało certyfikat V-Label VEGAN.

Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym

  • Produkty Kopernik obecne są na wielu europejskich rynkach eksportowych, ale także w USA, Kanadzie, Izraelu, Australii czy Maroku.