Polska należy do największych europejskich producentów żywności. W ciągu ostatnich 15 lat odnotowała znaczny wzrost efektywności oraz wartości dodanej w przemyśle rolnym w cenach bieżących.
Branża rolno-spożywcza w Polsce
Pod względem eksportu netto produktów rolnych, spożywczych i napojów Polska (z 12,5 mld euro nadwyżki handlowej) plasuje się na trzecim miejscu w Unii Europejskiej, zaraz za Holandią i Hiszpanią.
Polscy pracownicy stanowią 9,9% mieszkańców UE zatrudnionych w tym sektorze, a udział Polski w powstającej w nim wartości dodanej stanowi 5,7%.
Poznaj polską branżę rolno-spożywczą
Raport o polskiej branży rolno-spożywczej zawiera charakterystykę branży, trendy rozwojowe, strukturę eksportu i importu oraz tabele statystyczne i informacje o firmach wykazujących potencjał eksportowy.
Firmy branży rolno-spożywczej reprezentujące – czołowe firmy działające w przetwórstwie mięsa, zbóż, warzyw i owoców, ryb
Informacja o firmie zawarta w ogólnie dostępnych zestawieniach prezentujących firmy działające w Polsce
Najważniejsze informacje
Więcej
Zakład Przemysłu Mięsnego BIERNACKI Sp. z o. o.
Polska, Jarocin, woj. Wielkopolskie
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu
100% kapitał polski
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 50.
Struktura produkcji
Oferta: półtusze i ćwierćtusze wołowe, mięso wołowe, podroby wołowe, tłuszcz wołowy, elementy wołowe.
Certyfikaty: Wdrożenie standardów HACCP potwierdzających wysoką jakość produkcji, bezpieczeństwo pod względem zdrowotnym, standardów IFS, BRC, Halal, Kosher i następnie uzyskanie certyfikatów HALAL
Certyfikat HALAL (potwierdzający zgodność produktu z wymaganiami islamu, dotyczącymi produkcji, pakowania i przechowywania wyrobów), IFS (międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności) i BRC (Potwierdza spełnianie wymagań, norm oraz standardy bezpieczeństwa żywności).
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
W maju 2003 roku Zakład uzyskał pozytywną opinię Krajowego Lekarza Weterynarii o wpisie na listę zakładu uprawnionych do eksportu swoich wyrobów do krajów Unii Europejskiej.
2015 r. – pierwsza wysyłka do Japonii i Hong-Kongu.
Rozszerzenie kanałów dystrybucji za granicą – rynek azjatycki.
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 128.
Struktura produkcji
Profil produkcyjny firmy: skup i ubój kurczaków i indyków; produkcja schłodzonych i mrożonych tuszek z kurczaka i indyka; produkcja schłodzonych i mrożonych elementów z kurczaka i indyka; produkcja mięsa drobiowego odkostnionego mechanicznie; produkcja wędlin drobiowych na bazie tylko i wyłącznie własnych surowców.
Oferta firmy obejmuje surowe mięso z kurczaka w formie schłodzonej, jak i mrożonej. Sprzedaż prowadzona jest pod własną marką jak również pod markami własnymi sieci handlowych. Wszystkie produkty posiadają certyfikację HALAL.
Oferta obejmuje również, dania gotowe schłodzone oferowane pod własną marką firmy „Selected for you”. Dania gotowe mrożone firmy to dania panierowane, jak i pieczone, formowane i całomięśniowe. Posiadają certyfikat HALAL.
Obok certyfikatu HALAL firma posiada certyfikaty potwierdzające najwyższą jakość oferowanych produktów, wśród nich certyfikat IFS.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Chcąc utrzymać pozycję Lidera w czołówce firm drobiarskich w Europie, firma ciągle udoskonala i poprawia standardy na wszystkich poziomach działalności.
Przedsiębiorstwo Produkcji Lodów Koral Spółka Jawna
Polska, Limanowa, woj. małopolskie
Produkcja lodów
Wspólnikami w spółce są obywatele RP
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 125.
Struktura produkcji
PPL Koral to największy producent lodów w Polsce i jeden z największych w Europie. Firma Koral produkuje przeszło 400 rożnego rodzaju lodów. Jest właścicielem marek Koral i Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.
We współpracy z innymi firmami produkuje lody pod popularnymi markami: lody Łaciate, Wypasione oraz Oshee.
Asortyment produkcji obejmuje lody impulsowe na patyku, w rożku, w kubeczkach, w squeeze-up’ach, sandwich’e lodowe oraz szeroki wybór mrożonych deserów w opakowaniach familijnych. Firma jest laureatem wielu nagród, wyróżnień i medali.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Kraje UE
Sprzedaż lodów prowadzona jest poprzez własną oraz zewnętrzną sieć dystrybucji i hurtowni w całej Polsce oraz w krajach UE.
Firma współpracuje na warunkach przedstawicielstwa z krajowymi firmami na Węgrzech, w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Słowacji, Czechach, na Litwie
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 538.
Struktura produkcji
Firma jest jednym z największych przedsiębiorstw prowadzących przemiał zbóż w Polsce.
PZZ produkuje kasze, mąki, mieszanki chlebowe, płatki. Produkują także groch. Pod nową marką Podlaskie Młyny oferowana jest mąka z ekologicznych upraw.
Młyny firmy są wyposażone w entelatory, urządzenia niszczące wszystkie formy bytowania szkodników.
Firma posiada międzynarodowy certyfikat bezpieczeństwa i jakości żywności BRC, a także certyfikaty HALAL i Koscher.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie „PZZ” w Stoisławiu S.A.
Polska, Mścice, woj. zachodniopomorskie
Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
Struktura produkcji
Przedmiotem działalności spółki jest kontraktacja, skup zbóż, składowanie, konserwacja i obrót zbożami, a także przetwórstwo i sprzedaż wyrobów pod marką „Młyny Stoisław” oraz produktów ubocznych z przemiału zbóż.
Działalność przetwórcza prowadzona jest na miejscu w Stoisławiu, gdzie znajduje się nowoczesny kompleks młynów i elewatorów.
Spółka posiada certyfikaty potwierdzające prowadzenie produkcji zgodnie z wymaganiami jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Spółka prowadzi sprzedaż zarówno na terenie kraju, jak i poza jego granicami, eksportując swoje produkty m.in. do: Wielkiej Brytanii, Niderlandów, Niemiec i Grecji.
Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
100% polska firma
Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
Struktura produkcji
FC „Pszczółka” produkuje cukierki czekoladowe, praliny, galaretki, karmelki twarde i nadziewane. Do produkcji cukierków, „Pszczółka” wykorzystuje naturalne soki, naturalne aromaty, bakalie, delikatną czekoladę oraz polski cukier.
Zakład jest w pełni bezglutenowy i posiada certyfikat Przekreślonego Kłosa. Firma posiada certyfikaty ISO 22000, BRC i ISF.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Rozwijany jest eksport do krajów UE, prowadzona akwizycja w krajach Bliskiego Wschodu.
„Pszczółka” Sp. z o.o. sprzedaje swoje wyroby do ponad 20 krajów na całym świecie. Głównymi odbiorcami są Słowacja, Azerbejdżan, Litwa, Węgry oraz Niemcy. „Pszczółka” wysyła swoje produkty również do USA, Szwecji, ZEA, Rumunii, Mongolii, Cypru, Czech, Jordanii.
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu.
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 84.
Struktura produkcji
Do podstawowej działalności przedsiębiorstwa należy: skup, ubój żywca wołowego i wieprzowego; rozbiór, dystrybucja mięsa wołowego i wieprzowego; produkcja wędlin, konserw wołowych i wieprzowych.
Marki wyrobów Spółki: Łuków z Natury od Serca, Śmiłowo.
Wyroby Spółki zdobywają nagrody i wyróżnienia na targach i konkursach branżowych
Firma posiada certyfikaty dot. jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Kraje UE
Posiada uprawnienia eksportowe do 37 krajów spoza krajów UE, m.in. do USA, Kanady, Japonii.
Spółka bierze udział we wszystkich najważniejszych międzynarodowych targach branży mięsnej i spożywczej
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych
Firma polska, Spółka pracownicza
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 173.
Struktura produkcji
Spółka produkuje z rzepaku margaryny o różnej zawartości tłuszczu i różnego przeznaczenia, olej rzepakowy a także pasze jako uboczny produkt wytwarzania oleju.
Siedziba Spółki mieści się w Bielsku-Białej, gdzie znajdują się magazyny nasion rzepaku, nowoczesna tłocznia oleju, rafineria i margarynownia oraz baza logistyczna.
Posiadane certyfikaty potwierdzają prowadzenie produkcji zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności, przestrzegania reżimów higienicznych w produkcji.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Niewielki udział przychodów z eksportu w przychodach ogółem.
Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych.
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 432.
Struktura produkcji
Spółka Unifet jest producentem tłuszczy dla cukiernictwa oraz piekarnictwa. Produkowane są margaryny cukiernicze, kremowe, płynne, z dodatkiem masła i inne; tłuszcze seryjne oraz niestandardowe – dostosowane do indywidualnych wymagań klienta.
Produkcja prowadzona jest zgodnie z międzynarodowymi normami i standardami. Wszystkie produkty firmy spełniają najwyższe standardy i normy opracowane dla producentów żywności.
Trzykrotnie spółka została uhonorowana tytułem Gazeli Biznesu, każdorazowo na wysokich miejscach.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Firma wprowadziła wiele nowych produktów na rynek polski i europejski.
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 370.
Struktura produkcji
Spółka produkuje soki z owoców i warzyw, smoothie, napoje wieloowocowe, lemoniady, syropy, wody, świeże soki, syropy z suplementami diety, musztardy. Oferta Spółki obejmuje około 160 produktów.
Spółka prowadzi także produkcję soków i innych produktów opartą na zasadach Private Label – produkuje wyroby opatrzone logo partnerów handlowych Spółki Cymes.
Spółka jest wyposażona w urządzenia do prowadzenia produkcji zgodnie z technologią HPP (High Pressure Processing –wysokociśnieniowe utrwalanie żywności).
Etapy procesów produkcyjnych są organizowane i przebiegają zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. Spółka posiada certyfikat IFS FOODS.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Produkty Victorii Cymes sprzedawane są w Niemczech, Holandii, Czechach, Irlandii, na Łotwie, Litwie, Estonii, Chorwacji, Stanach Zjednoczonych, Fidżi, Ukrainie i Wielkiej Brytanii.
Victoria Cymes współpracuje zarówno z międzynarodowymi korporacjami, jak i lokalnymi firmami.
Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych.
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce miejsce 481
Struktura produkcji
W ofercie Firmy znajduje się 38 rodzajów makaronów – 5 jajecznych, tłoczonych, walcowanych, makaronów bezjajecznych wyprodukowanych w 100% z semoliny oraz makaron z dodatkiem błonnika.
Firma posiada nowoczesne laboratorium w którym prowadzone jest systematyczne badanie jakości produkowanych makaronów, posiada certyfikat BRC. Spełnia zarówno wymagania IFS Food na poziomie wyższym, jak i Global Standart for Food Safety.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Produkty firmy są dostępne w prawie całej Polsce oraz poza jej granicami – Wielka Brytania, Stany Zjednoczone
WOSEBA jest palarnią kawy oferującą szeroki asortyment najwyższej jakości kaw ziarnistych, mielonych oraz instant.
Posiada certyfikaty potwierdzające prowadzenie produkcji zgodnie z wymaganiami jakościowymi i zdrowotnymi.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Potencjał rozwoju eksportu: wysoka jakość produktów, nowoczesny proces technologiczny, wysoka jakość surowca, tradycyjny sposób prażenia kawy w piecach bębnowych.
Akcje spółki są notowane na Warszawskiej GPW od 2007 r.
Struktura produkcji
Firma specjalizuje się w produkcji i sprzedaży bakalii. Kompleks produkcyjny HELIO jest jednym z najnowocześniejszych i największych w branży bakaliowej w Europie. Produkuje popcorny do mikrofali i masy do ciast.
Marka HELIO uznana była w 2021 za najbardziej wartościową polską markę bakalii. Prowadzi produkcję pod wieloma markami własnymi innych firm, w tym dla największych sieci handlowych w Polsce i Europie.
Helio S.A. posiada certyfikat BRC – Global Standard for Food Safety.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Firma podaje, że choć zdecydowana większość sprzedaży skierowana jest na rynek krajowy, nadal będzie się starać zwiększać wykorzystanie potencjału sprzedażowego za granicą. Dla firmy eksport wydaje się być naturalnym krokiem do dalszego rozwoju organizacji.
Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków.
Akcje spółki są notowane na Warszawskiej GPW od 2007 r.
Struktura produkcji
Seko S.A. jest jednym z wiodących przedsiębiorstw przetwórstwa rybnego w Polsce. Zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. Oferuje m. in dania gotowe z kaszą, galarety, pasty, sałatki warzywne i śledziowe.
Zakład spełnia wszystkie wymagania i standardy UE dotyczące przetwórstwa rybnego. Wprowadzony jest System Zapewnienia Jakości Zdrowotnej (HACCP). Firma posiada certyfikowane standardy jakości: International Food Standard (IFS) i Global Standard Food (BRC).
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Strategia rozwoju Spółki przewiduje systematyczny wzrost przychodów ze sprzedaży zarówno na rynku krajowym, jak i na rynkach zagranicznych.
Produkty marki SEKO są dostępne w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech, we Francji i na Litwie.
Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych. Sprzedaż detaliczna pieczywa, ciast, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach.
Lista 1700 największych firm spożywczych w Polsce, miejsce 556.
Struktura produkcji
Fabryka Cukiernicza Kopernik jest najstarszym producentem pierników i wafli w Polsce.
Kopernik produkuje pierniki w wielu smakach i kształtach – w tym pierniki nieglazurowane, glazurowane (pokryte glazurą cukrową), oblane czekoladą, wafli nieoblewane i oblewane.
W 2018 roku 17 produktów toruńskiej marki Kopernik otrzymało certyfikat V-Label VEGAN.
Eksport – kierunki geograficzne; przedstawicielstwa za granicą/Inne formy obecności na rynku zagranicznym
Produkty Kopernik obecne są na wielu europejskich rynkach eksportowych, ale także w USA, Kanadzie, Izraelu, Australii czy Maroku.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu.
Funkcjonalne
Always active
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.